Oorzaak van Oedeem
We onderscheiden verschillende soorten, zoals lymfoedeem, veneusoedeem en lipoedeem. De oorzaken van het ontstaan van deze oedeemtypen zijn verschillend.
Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. In dat lichaamsvocht zitten ook schadelijke deeltjes en afvalstoffen, die afgevoerd dienen te worden. Dit geschiedt door een ingenieus reinigings- en afvoersysteem, een complex netwerk van lymf- vaten en knopen. Dit netwerk loopt parallel aan ons bloedvatenstelsel. De lymfvaten nemen het vocht in ons weefsel op en voeren het af, waarbij de lymfknopen als filters dienst doen. In deze filters worden de schadelijke deeltjes en de afvalstoffen afgebroken en vernietigd. Ãls het dus goed functioneert.
Indien er sprake is van een stoornis in het lymfesysteem, waardoor de afvoer van het weefselvocht te weinig plaatsvindt, is er sprake van lymfoedeem. Deze stoornis wordt veelal veroorzaakt door een (ernstige) beschadiging van de lymfvaten- of klieren. Bijvoorbeeld door operatief ingrijpen of door gericht operatief verwijderen van lymfklieren in oksels of liezen bij kanker. In dit verband kan ook bestraling van een deel van het lichaam de lymfvaten- en klieren onherstelbaar beschadigen. In mindere mate kan lymfoedeem ook aangeboren zijn.
Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.
Bij lymfoedeem kan er een onaangenaam zwaar gevoel aan de aangedane ledematen of lichaamsdelen worden ervaren met soms stekende pijn, stijfheid in gewrichten, bewegingsbeperking en omvangstoename van het weefsel.
Onze bloedvaten bestaan uit slagaders (arteriële vaten) en aders (veneuze vaten). De slagaders voeren het bloed van het hart vandaan, door de aders lopen de bloedstromen juist van de organen naar het hart toe. Maar de veneuze bloedvaten hebben nog een belangrijkere functie: de opslagcapaciteit. Liefst 64% van het bloed in ons lichaam bevindt zich in de veneuze vaten! Indien deze aders niet goed meer functioneren, kunnen ook de lymfvaten het vocht niet meer goed afvoeren. Er kunnen dan klachten ontstaan zoals spataderen, vochtophoping rondom de onderbenen of enkels en vermoeide of rusteloze benen. Alhoewel iedereen hiermee geconfronteerd kan worden, lopen oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een beroep, waarbij ze veel (stil)staan een hoger risico. Vaak is er dan ook een advies, om therapeutische kousen te gaan dragen.